Topic Question Set


Q 21 :

The sum of all local minimum values of the function f(x)={1–2x,x<–113(7+2|x|),–1≤x≤21118(x–4)(x–5),x>2 is          [2025]

  • 13172

     

  • 17172

     

  • 16772

     

  • 15772

     

(4)

Graph of the function f(x)

The sum of local minimum values at A and B

=73–1172=15772.



Q 22 :

If f(x)=2x2x+2, x∈R, then ∑k=181f(k82) is equal to           [2025]

  • 812

     

  • 82

     

  • 41

     

  • 812

     

(1)

We have, f(x)=2x2x+2, x∈R

⇒ f(x)+f(1–x)=2x2x+2+21–x21–x+2

        =2x2x+2+22+2·2x=1

Now, S=∑k=181f(k82)=f(182)+f(282)+...+f(8182)

⇒ S=f(182)+...+f(1–282)+f(1–182)

=f(182)+f(1–182)+f(282)+f(1–282)+...+ upto 40 +f(4182)

=(1+1+1+...+1)⏟40 times+21/221/2+2=40+12=812.



Q 23 :

Let f : [0, 3] →A be defined by f(x)=2x3–15x2+36x+7 and g : [0, ∞)→B be defined by g(x)=x2025x2025+1. If both the functions are onto and S={x∈Z : x∈A or x∈B}, then n(S) is equal to:          [2025]

  • 36

     

  • 29

     

  • 30

     

  • 31

     

(3)

As f(x) is onto, hence A is range of f(x).

Now, f'(x)=6x2–30x+36=6(x–2)(x–3)

for extremum, f(2) = 16 – 60 + 72 + 7 = 35; f(3) = 54 – 135 + 108 + 7 = 34; f(0) = 7; F(1) = 30.

Hence, range ∈ [7, 35] = A

Also, for range of g(x), g(x) = 1-1x2025+1∈[0,1)=B

 ∴  S = {0, 7, 8, ..., 35}

Hence, n(S) = 30



Q 24 :

If the domain of the function log5(18x–x2–77) is (α,β) and the domain of the function log(x–1)(2x2+3x–2x2–3x–4) is (γ,δ), then α2+β2+γ2 is equal to :          [2025]

  • 195

     

  • 174

     

  • 186

     

  • 179

     

(3)

Let f1(x)=log5(18x–x2–77)

∴  18x–x2–77>0

⇒ x2–18x+77<0

⇒ (x–11)(x–7)<0

⇒ x∈(7,11)    ∴  α=7, β=11

Also, let f2(x)=log(x–1)(2x2+3x–2x2–3x–4)

∴  x–1>0 ⇒x>1, x–1≠1 ⇒ x≠2,

2x2+3x–2x2–3x–4>0 ⇒ (2x–1)(x+2)(x–4)(x+1)>0

⇒ x∈(4,∞)         ∴  γ=4

Now, α2+β2+γ2 = 49 + 121 + 16 = 186.



Q 25 :

If the domain of the function

f(x)=log(10x2-17x+7)(18x2-11x+1)

is (-∞,a)∪(b,c)∪(d,∞)-{e}, then 90(a+b+c+d+e) equals:            [2026]

  • 316

     

  • 177

     

  • 170

     

  • 307

     

(1)

18x2-11x+1>0

(2x-1)(9x-1)>0

x<19 or 12<x

Also 10x2-17x+7>0

(x-1)(10x-7)>0

x<710 or 1<x

and 10x2-17x+7≠1

x∈(-∞,19)∪(12,710)∪(1,∞)-{65}

90(a+b+c+d+e)=90(19+12+710+1+65)

=10+45+63+90+108=316



Q 26 :

If the domain of the function f(x)=sin-1(5-x3+2x)+1loge(10-x) is (-∞,α]∪[β,γ)-{δ}, then 6(α+β+γ+δ) is equal to        [2026]

  • 68

     

  • 67

     

  • 66

     

  • 70

     

(4)

-1≤5-x2x+3≤1  &  10-x>0, 10-x≠1

|5-x2x+3|≥1  &  x<10  &  x≠9

(5-x)2-(2x+3)2≤0  &  x<10  &  4x≠9

(x+8)(3x-2)≥0  &  x<10  &  x≠9

⇒(-∞,-8]∪[23,10)-{9}

⇒(α+β+γ+δ)=6(-8+23+10+9)

=70



Q 27 :

The sum of all the elements in the range of f(x)=Sgn(sinx)+Sgn(cosx)+Sgn(tanx)+Sgn(cotx), x≠nπ2, n∈ℤ 

where sgn(t)={1if-1ift>0t<0 is [2026]

  • 4

     

  • -2

     

  • 2

     

  • 0

     

(3)

x∈(0,π2)⇒y=1+1+1+1=4

x∈(π2,π)⇒y=1-1-1-1=-2

x∈(π,3π2)⇒y=-1-1+1+1=0

x∈(3π2,2π)⇒y=-1+1-1-1=-2

∴ Range of y is {-2,0,4}

Required sum=-2+0+4=2



Q 28 :

Given below are two statements :

Statement I : The function f:ℝ→ℝ defined by f(x)=x1+|x| is one-one.

Statement II : The function f:ℝ→ℝ defined by f(x)=x2+4x-30x2-8x+18 is many-one.

In the light of the above statements, choose the correct answer from the options given below :    [2026]

  • Both Statement I and Statement II are false

     

  • Statement I is true but Statement II is false

     

  • Statement I is false but Statement II is true

     

  • Both Statement I and Statement II are true

     

(4)

Statement 1: f(x)=x1+|x|

f(x)={x1+xx≥0x1-xx<0

f(x) is one-one

Statement 2: f(x)=x2+4x-30x2-8x+18,  f(0)=-3018=-53

-53=x2+4x-30x2-8x+18

On solving x=0,-1

⇒f(0)=f(-1)=-53

∴ f(x) is many-one



Q 29 :

Let f be a function such that 3f(x)+2f(m19x)=5x,  x≠0, where m=∑i=19(i)2. Then f(5)-f(2) is equal to            [2026]

  • 18

     

  • - 9

     

  • 9

     

  • 36

     

(1)

m=9×10×196=15×19

3f(x)+2f(15x)=5x

Replace x by 15x

3f(15x)+2f(x)=75x

9f(x)-4f(x)=15x-150x

5f(x)=15x-150x

f(x)=3x-30x

f(5)=15-305=9

f(2)=6-15=-9

f(5)-f(2)=18



Q 30 :

Consider two sets A={x∈ℤ:|(|x-3|-3)|≤1 and 

B={x∈ℝ-{1,2}: (x-2)(x-4)x-1 loge(|x-2|)=0}.

Then the number of onto functions f:A→B is equal to.  [2026]

  • 62

     

  • 32

     

  • 79

     

  • 81

     

(1)

A:||x-3|-3|≤1

⇒-1≤|x-3|-3≤1

⇒2≤|x-3|≤4

⇒2≤(x-3)≤4  or  -4≤(x-3)≤-2

⇒5≤x≤7  or  -1≤x≤1

A={-1,0,1,5,6,7}

B⇒x=4, |x-2|=1⇒x=3 or 1 (reject)

⇒B={3,4}

Number of onto functions from A to B=26-2=62



Q 31 :

Let the domain of the function f(x)=log3log5 (7-log2(x2-10x+85))+sin-1 (|3x-717-x|)  be (α,β]. Then α+β is equal to:     [2026]

  • 8

     

  • 10

     

  • 9

     

  • 12

     

(3)

Let x2-10x+85=λ

∴ Domain for first term

λ>0    ...(1)

&  7-log2λ>0⇒λ<27    ...(2)

&  log5(7-log2λ)>0⇒λ<26    ...(3)

∴ from (1), (2) & (3)

0<λ<26

0<x2-10x+85<64

⇒x∈(3,7)    ...(A)

& domain for second term -1≤3x-7x-17≤1

⇒x∈[-5,6]    ...(B)

From (A) & (B), domain of function will be (3,6]

⇒α=3, β=6

⇒α+β=9



Q 32 :

Let f and g be functions satisfying f(x+y)=f(x)f(y), f(1)=7 and g(x+y)=g(xy), g(1)=1 for all x,y∈ℕ. If ∑x=1n(f(x)g(x))=19607, then n is equal to:   [2026]

  • 7

     

  • 5

     

  • 6

     

  • 4

     

(2)

f(x+y)=f(x) f(y)⇒f(x)=ax

(∵f(1)=7⇒a1=7)

So f(x)=7x

Now

g(x+y)=g(xy)  (put y=1)

⇒g(x+1)=g(x)

so g(1)=g(2)=g(3)=⋯=g(n)=1

Given ∑x=1nf(x)g(x)=19607

∑x=1n7x1=19607

⇒7(7n-17-1)=19607

7n-1=67×19607

7n=16807

⇒n=5



Q 33 :

Let f(x)=[x]2-[x+3]-3,  x∈ℝ, where [·] is the greatest integer function. Then:    [2026]

  • f(x)<0 only for x∈[-1,3)

     

  • ∫02f(x)dx=-6

     

  • f(x)>0 only for x∈[4,∞)

     

  • f(x)=0 for finitely many values of x

     

(1)

f(x)=[x]2-[x]-6=([x]+2)([x]-3)

(1) f(x)>0⇒[x]∈(-∞,-2)∪(3,∞)

⇒x∈(-∞,-2)∪[4,∞)

(2) f(x)<0⇒[x]∈(-2,3)

⇒x∈[-1,3)

option (2) is correct

(3) ∫02f(x)dx=∫01(0-0-6)dx+∫12(1-1-6)dx

=-6-6

=-12

(4) f(x)=0⇒[x]=3 or [x]=-2

infinitely many solutions



Q 34 :

If g(x)=3x2+2x-3, f(0)=-3 and 4g(f(x))=3x2-32x+72, then f(g(2)) is equal to:     [2026]

  • -256

     

  • 72

     

  • -72

     

  • 256

     

(2)

g(2)=13

f(g(2))=f(13)

Now 4g(f(x))=3x2-32x+72

4[3f2(x)+2f(x)-3]=3x2-32x+72

Let f(x)=t

12t2+8t-(3x2-32x+84)=0

f(x)=-8±64+48(3x2-32x+84)24

f(x)=-8±4(3x-16)24

∵ f(0)=-3   ∴ we take +ve sign

∴ f(x)=-8+4(3x-16)24

∴ f(13)=-8+4·2324=8424=72



Q 35 :

If the set A contains 7 elements and set B contains 10 elements, then the number of one-one functions from A to B is:

  • C710

     

  • C710×7!

     

  • 710

     

  • 107

     

(2)

Ans.    C710×7!

Explanation:

Number of elements in set A=7

Number of elements in set B=10

Selection of 7 elements from set B is C710

and these elements are related one-one to set A in 7! ways.

∴  Total one-one functions from set A to set B =C710×7!



Q 36 :

Set A has 3 elements and the set B has 4 elements. Then the number of injective mappings that can be defined from A to B is:

  • 144

     

  • 12

     

  • 24

     

  • 64

     

(3)

Ans.   24

Explanation:

The total number of injective mappings from the set containing 3 elements into the set containing 4 elements is P34=4!=24



Q 37 :

Let f:R→R be defined by f(x)=x2+1. Then, pre-images of 17 and -3, respectively, are:

  • ϕ, {4,-4}

     

  • {3,-3}, ϕ

     

  • {4,-4}, ϕ

     

  • {4,-4}, {2,-2}

     

(3)

Ans.    {4,-4}, ϕ

Explanation:

Since for f-1(17)=x

⇒                 f(x)=17 or x2+1=17

⇒                      x=±4

or             f-1(17)={4,-4}

and for   f-1(-3)=x

⇒                  f(x)=-3

⇒               x2+1=-3

⇒                      x2=-4

Hence,  f-1(-3)=ϕ



Q 38 :

The number of all one-one functions from set A = {1, 2, 3} to itself is:

  • 2

     

  • 6

     

  • 3

     

  • 1

     

(2)

Ans.   6

Explanation:

Number of one-one functions = 3 × 2 × 1 = 6



Q 39 :

If the set A contains 5 elements and the set B contains 6 elements, then the number of one-one and onto mappings from A to B is:

  • 720

     

  • 120

     

  • 0

     

  • None of these

     

(3)

Ans.    0

Explanation:

Total number of elements in set A=5

Total number of elements in set B=6

As, the number of bijections from A to B is possible only when n(A)≥n(B)

But here, n(A)<n(B)

Hence, the total number of bijections from A to B is 0.



Q 40 :

If  f:R→R be given by f(x)=(3-x3)13, then f∘f(x) is:

  • x13

     

  • x3

     

  • x

     

  • 3-x3

     

(3)

Ans.   x

Explanation:

               f(x)=(3-x3)13

         f∘f(x)=f[f(x)]

                       ={3-[(3-x3)13]3}13

                       =(3-3+x3)13

                       =(x3)13

                       =x



Q 41 :

Let A be a set of 3 elements. The number of different binary operations can be defined on A is:

  • 39

     

  • 33

     

  • 32

     

  • 36

     

(1)

Ans.     39

Explanation:

The number of binary operations that can be defined on a set of n elements is nn2

Given n=3,

∴  Number of binary operations =332=39



Q 42 :

Q+ denote the set of all positive rational numbers. If the binary operation ∘ on Q+ is defined as a∘b=ab2, then the inverse of 3 is:

  • 43

     

  • 2

     

  • 13

     

  • 23

     

(1)

Ans.      43

Explanation:

Let e be the identity element in Q+ with respect to binary operation ∘ such that,

       a∘e=a=e∘a,  ∀a∈Q+

       ae2=a and  ea2=a

        e=2,  ∀a∈Q+

Thus, 2 is the identity element in Q+

Let b∈Q+ be the inverse of 3, then

        3∘b=e=b∘3

        3b2=2 and  b(3)2=2

         b=43

Thus, 43 is the inverse.



Q 43 :

Let f:R→R be defined by f(x)=3x-4. Then f-1(x) is given by:

  • x+43

     

  • x3-4

     

  • 3x+4

     

  • None of the above

     

(1)

Ans.   x+43

Explanation:

                f(x)=3x-4

Let                y=f(x)

                     y=3x-4

               y+4=3x

             y+43=x

Replacing y by x,

∴    f-1(x)=x+43



Q 44 :

Let N be the set of natural numbers and the function f:N→N be defined by f(n)=2n+3∀∈N. Then f is:

  • surjective

     

  • injective

     

  • bijective

     

  • None of these

     

(2)

Ans.    injective



Q 45 :

Identify the correct option(s)                   

(A) A modulus function is continuous at every point in its domain.

(B) A modulus function may or may not be continuous at every point in its domain.

(C) Every rational function is continuous in its domain.

(D) If a function f is differentiable at a point then it is also continuous at that point.

(E) If a function f is continuous at a point then it is also differentiable at that point.

Choose the correct answer from the option given below:

  • (A) and (C) only

     

  • (B) and (E) only

     

  • (A), (C) and (D) only

     

  • (C) and (E) only

     

(2)

Ans.      (B) and (E) only

Explanation:

Ex-f(x)=1|x| is not continuous at every point.



Q 46 :

If a set P contains 5 elements and the set Q contains 8 elements, then the number of one-one functions from A to B is: 

  • C58

     

  • C58×5!

     

  • 58

     

  • 85

     

(2)

Ans.  C58×5!

Explanation:

No. of elements in set A = 5

No. of elements in set B = 8

For one-one mapping,

5 elements can be selected out of 8 elements of set B in C58 ways.

Hence, the number of one-one mappings from A to B is C58×5!



Q 47 :

Let N be the set of natural numbers and the function f:N→N be defined by f(n)=2n+3, ∀n∈N. Then f is:

  • surjective

     

  • injective

     

  • bijective

     

  • None of these

     

(2)

Ans.       injective

Explanation:

For one-one,      f(n1)=f(n2)

⇒                 2n1+3=2n2+3

⇒                       2n1=2n2

⇒                         n1=n2

⇒f is one-one.

Let                            y=f(x)=2n+3

⇒                     y-3=2n

⇒                           n=y-32∉N

⇒  So, f(n) is not onto.



Q 48 :

If A = {a, b, c} and B = {4, 5, 6}, then number of functions from A to B is:

  • 9

     

  • 27

     

  • 18

     

  • 81

     

(2)

Ans.    27

Explanation:

Here,  A={a,b,c}  and  B={4,5,6}

∴   n(A)=3  and  n(B)=3

So, number of functions from A to B =33=3×3×3=27



Q 49 :

Let f:R→R be defined as f(x)={2x,if x>3x2,if 1<x≤33x,if x≤1.

Then f(-1)+f(2)+f(4)=

  • 9

     

  • 14

     

  • 5

     

  • None of these

     

(1)

Ans.    9

Explanation:

                               f(-1)=3(-1)=-3

                                   f(2)=(2)2=4

                                   f(4)=2×4=8

⇒  f(-1)+f(2)+f(4)=-3+4+8=9



Q 50 :

Let A={1,2,3,…,n} and B={a,b}. Then the number of surjections from A into B is:

  • P2n

     

  • 2n-2

     

  • 2n-1

     

  • None of these

     

(2)

Ans.    2n-2

Explanation:

Each element in A can map onto any one of the two elements of B.

Total possible functions =2n

Total number of surjections =2n-2